Díjaink, elismeréseink

Szabad Színház – Rangos különdíjat kapott a fehérvári Szabad Színház színésze Az átokban nyújtott alakításáért

Rangos különdíjat kapott a fehérvári Szabad Színház színésze Az átokban nyújtott alakításáért

Szabó Miklós Bence – aki nem mellesleg a Médiacentrum munkatársa is – a Komlói Amatőr Színházi Találkozón kapta az elismerést.

Borbély László: Az átok című novelláját még májusban mutatta be a Szabad Színház társulata. A fehérvári közönség előtt is nagy sikerrel játszott darabban az 1900-as évek elejére, egy Amerikába, a nagy álmok hazájába tartó, fiumei hajóra repítik a közönséget.

A darabban egy négy generációs, ízig-vérig magyar történetet ismerhetünk meg, amelynek szálai Budapesten indulnak, majd Fiume és New York érintésével végül visszatérnek. Olyan családi, társadalmi traumákról mesél az előadás, amelyek nemcsak az elszenvedőket, hanem a leszármazottakat is érintik.

 

Szabó Miklós Bence az előadásban Molnár András karakterét alakítja. Az erőművész, vásári mutatványos figura is az Ultonia nevű hajón utazik Amerikába. A néző vérbő, filmszerűen pergő jelenetek során ismerkedhet meg a kicsapongó életet élő férfivel, és életével. Kiderül, hogy súlyos ügyek és tragédiák sora után indul a mutatványos a Fiumei kikötőből egy új élet reményében, az „Újvilágba”.

Egy évszázados ugrást követően aztán a kétezres évek elején találja a közönség magát, ahol az erőművész dédunokája, Joe Molnár életébe nyerhet bepillantást, akit szintén Szabó Miklós Bence alakít. A pankrátor életvitele nagyon hasonló képet mutat, mint a századelőn élt dédnagyapáé. A generációk alatt „összegyűlt átkokat” végül ő váltja meg. A darab azt mutatja meg, milyen hatásuk lehet az ősök által átélt traumáknak az utódokra. Ilyen formán az előadásban az „örökölt sors” jelenségét is vizsgálják.

https://fmc.hu/2023/09/26/rangos-kulondijat-kapott-a-fehervari-szabad-szinhaz-szinesze-az-atokban-nyujtott-alakitasaert?fbclid=IwAR1SYVhBETTaApTQq5IZwxRoANLLIxpB7B3lQH8bar2AdZXwOaEEGNOv6H8

 

Szabad Színház – Aranyember díj – Magony Imre

Örömmel jelentjük! Aranyember – díjban részesül társulatunk oszlopos tagja, Imre Magony, akinek ezúton is gratulálunk, csakúgy mint a többi díjazottnak! 🙂
 
Az Aranyember-díj odaítéléséről nyolcadik alkalommal döntött a Tarsoly Ifjúságért Egyesület által megbízott Aranyember-díj Bizottság. Ebben az évben Egyed Imréné egészségügyi dolgozó, Magony Imre író, könyvtáros, amatőr színész és a Vox Mirabilis Kamarakórus kiváló zenei teljesítményéért és a bajba jutottaknak elsők között nyújtott támogatásukért részesülnek az elismerésben.

A korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is odaítélésre került az Aranyember-díj Bizottság javaslata alapján a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Aranyember-díja, amelyet a Római Szerződés aláírásának (1957. március 25.) évfordulója tiszteletére adományoznak az arra érdemes személyek és szervezet részére.

Idén Egyed Imréné egészségügyi dolgozó, a kórházi élet elismert személye az egészségügyben, ezen belül a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, az ápolási osztály megteremtése érdekében végzett munkájáért, valamint Magony Imre író, könyvtáros, amatőr színész a Székesfehérvár szobrait bemutató könyveiért, Bory Jenő életének kutatásáért, valamint kiváló előadásaiért és a Vox Mirabilis Kamarakórus a kiváló zenei teljesítményéért és a bajba jutottaknak elsők között nyújtott támogatásukért vehetik át az Aranyember-díjat egy májusi ünnepség keretében.

Szabad Színház és az Igéző a Fejévári értéktárban!

en_USEnglish