Az Ókor bűvöletében – életmód és színház az ókorban , ifjúsági szakmai tábor tavasszal

Az Ókor bűvöletében című szakmai tábor egy olyan műveltséget fejlesztő, és ókori színházat bemutató, közművelődési tevékenységet támogató rendezvénysorozat, ahol a fiatalabb generációk számára is – involváló, attraktív bevonó módszerek segítségével- átadhatjuk az ókori színház történetének kulturális jelentőségének, az ókori színjátszás hallatlanul érdekes módszertanának legfontosabb ismérveit. A tábor ideje alatt felkészítjük a tábor résztvevőit egy ókori színdarab előadására, valamint az ókori Floralia Fesztiválon zajló történelmi interpretációs játékban való közreműködésre.

A foglalkozásokat a Szent istván király múzeum munkatársai, valamint a Szabad Színház társulatának tagjai tartják, hiszen a társulat polgári interpretációs játékokkal is foglalkozik, amelyeket az egykori Pannónia ( elsősorban Pannonia Inferior) területén mutatnak be, így pl. Gorsium, Almásfüzítő, Pécs, Szombathely). Az attrakciók császárlátogatásokról, hadvezéri szemlékről, ókori játékokról szólnak, áldozati szertartásokat elevenítenek meg. Az Gorsium Régészeti Park programjainak újraéledésével felmerült az igény arra, hogy a programokba minél több fiatalt vonjunk be a környékbeli érdeklődők közül. Az ókori színjátszás azonban egy különlegesebb felkészültséget kíván, nem beszélve az eszközhasználatról, jelmezről. Ezért hívjuk életre a Floralia Ünnep előtt az ókori színjátszás technikáit bemutató tábort, egy eredeti helyszínen, Tác- Gorsiumban.

A fókuszt a római életformákra, művészetekre, színházra, és azon belül is szűkebb pannóniai környezetünk jobb megismerésére „állítjuk”.

Sajtóanyag:

A táborban járt a helyi televízió is, a következő helyen tekinthető meg a táborról készült híradó anyag:

https://www.facebook.com/szabadszinhaz/videos/1341758932538445/?fref=ts

Fejér megyei Hírlap:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/floralia-gorsium-sajtotajekoztato-2310423/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tavasz-floralia-unnep-gorsium-tac-2319039/

http://turizmus.szekesfehervar.hu/floralia-tavaszkoszonto-gorsiumban

Országos médiamegjelenés

A tábor ideje alatt az MTV is forgatott, amely május 18-án került adásba. Az ókori tábor képei 00.30-tól láthatóak a belinkelt videóban:

https://www.mediaklikk.hu/video/itthon-vagy-2018-05-18-i-adas/

Jelentkezés az utánpótlás csoportokban személyesen, illetve: igezo2014@gmail.com

hu_HUMagyar