Bűvös Bábos Fesztivál Veszprém 2023. 05.11-14
Bemutatkozik a székesfehérvári Prikulics Bábcsoport!✨

A Börcsök Enikő Gyermek- és Ifjúsági Színház, Prikulicsok csoport 9 éve működik, rendszeres fellépői saját településük, Székesfehérvár eseményeinek, számos szakmai elismerés birtokosai. 2022. év őszén, a Bűvös Bábos Fesztiválra készülve alakult meg a csoport bábos közössége, 12 fővel. A felmenő rendszerű gyermek utánpótlás csoportok közül most ők a legfiatalabbak.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megrendezendő Bűvös Bábos Fesztivál a bábjáték műfajának sokféleségét és komplexitását hivatott bemutatni. A fesztivál elsődleges célkitűzése, hogy az amatőr bábjátszás gazdag hagyományait átörökítse, valamint a gyermek bábosok számára rendszeres találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A kezdeményezést azzal a hagyományteremtő céllal hívták életre a szervezők, hogy Veszprém ismét a bábjátszás egyik fellegvárává váljon.

A fesztiválon összesen 28 Bűvös Bábos közösség, közel 400 fő mutatkozik be a közönség és egymás előtt. Vármegyénként egy, Veszprém vármegyéből további négy, valamint a határon túli magyarlakta területekről – Farkaslaka, Dunaszerdahely, Lendva, Bácskossuthfalva és Bácsgyulafalva településekről – öt amatőr gyermek bábcsoport lép színpadra. A bábosok tavaly ősztől lelkesen készülnek a különböző meséket és történeteket bemutató produkcióikra. A játékokban többféle bábtechnikát alkalmaznak a csoportok, így a kesztyűsbábok mellet árnyjátékot és élőszereplős bábjátékot is láthatnak a nézők. A fellépő gyermekek kreativitását és előadásait szakértő zsűri véleményezi majd, akik értékelésükkel, javaslataikkal segítik a csoportok további munkáját.

A bemutatók nyilvánosak, de emellett változatos programokkal várják az érdeklődőket az Agórában, Veszprém belvárosában és az újonnan átadott ActiCityben. Lesz óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, különböző koncertek, tűzszínház és interaktív játékok (Bütykölő, Csinnadratta, Kavalkád és Parádé 

hu_HUMagyar