EGYESÜLET – Tevékenység

„SZÍN-TÉR”/Színjátszó-Versmondó/ Egyesület

Az 1991-ben alapított, és azóta is folyamatosan működő SZÍN- TÉR Egyesületre célja:

 • „Kulturális, közművelődési, előadó-művészeti, film előállítói tevékenység
 • Kulturális örökség megóvása
 • Kulturális értékek létrehozása
 • Közösségfejlesztő tevékenység-különös tekintettel az Ifjúsági és családi közösségek fejlesztésére, szabadidő kulturális célú eltöltésének segítése
 • Magyar irodalmi és színházi kultúra terjesztése
 • Magyar filmkultúra terjesztése
 • Magyar zenei kultúra terjesztése
 • Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) tevékenység szervezése
 • Művészeti oktatás, kulturális értékek átadása
 • Esélyegyenlőség, és hozzáférés feltételeinek javítása a helyi közművelődési tevékenységben”

Egyesületünk a fenti közhasznú kulturális, közösségfejlesztő tevékenységeket az alábbi közfeladatokhoz kapcsolódóan végzi:

 • „Mások által igénybe vehető előadó-művészeti értékek, produkciók létrehozása, (vers, színházi, zeneművészeti, koncert, kortárs performance jellegű összművészeti produkciók) nemzeti és hagyomány ünnepekhez kötődő műsorok szerkesztése, létrehozása, bemutatása; mások által is igénybe vehető turisztikai interpretációk, kulturális attrakciók létrehozása, bemutatása; közművelődési , népművészeti tevékenység, népművészeti és hagyomány-értékek továbbfejlesztése, létrehozása, bemutatása; művészeti oktatás, alkotóművészeti tevékenység, mások által is igénybe vehető filmprodukciós tevékenység, filmelőállítás, televíziós és rádiós műsorkészítési tevékenység, művészeti kiegészítő tevékenység, máshová nem sorolható egyéb szórakoztatás, művészi alkotó munka feltételeinek javítása, közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolása, művelődésre szerveződő közösségek tevékenységének, a lakosság életmódja javítását szolgáló kulturális célok megvalósításnak támogatása, művészeti intézményi/lakossági/ civil művészeti kezdeményezések, önszerveződések segítése, ennek kapcsán a helyi közösség művészeti értékek létrehozásnak, megőrzésnek segítése; kulturális örökség helyi védelme, helyi közművelődési tevékenység támogatása, esélyegyenlőség biztosítása a helyi közművelődési tevékenységben.”

A „SZÍN- TÉR” Színjátszó- Versmondó Egyesület szervezeti keretein belül működik Székesfehérvár legnagyobb múltú, 60. éve alapított független színházi társulata, a Szabad Színház és utánpótlás csoportjai, a Prikulics Gyermekszínház, és a Vasvári Színpad. A Szabad Színház társulata a közép ( 40-50 év közöttiek) és a fiatalabb (18-30) generációból kerül ki. 2014-től kezdve foglalkozunk utánpótlás neveléssel. A Hang- Szín-Tér Művészeti Iskolával együttműködésben iskolarendszerű alapfokú képzés keretében egy -8-14 év közötti gyermekekből álló- városi gyermekszínházi csoport tanulja a színészmesterséget. A „Prikulics Gyermekszínház”-nak 24 tagja van jelenleg. A gimnazistákat tömörítő Vasvári Színpad is évről –évre változó, 20-30 fő közötti létszámmal dolgozik. A társulatok állandó játszóhelye az Igéző, Székesfehérvár Belvárosában a Fő utcán található. Ez a közösségi tér egyben az egyik legjelesebb kulturális innovációnk is, ugyanis egy egykori banképületből alakítottuk ki azt a „kreatív energia össszpontként” ismert közösségi teret, amely állandó megújulásra, művészi akciózásra késztet bennünket a sétáló utca irányába. Egyik fő arculati elemünk az utca közönsége felé kihangosított esti mese, (olykor éjszaka felnőtt mesék is) amelyet minden este a társulat más-más tagja ad elő. Az Igéző látogatószáma megközelíti a 25 000 főt, tehát igazi közösségi találkozóhellyé varázsoltuk az elmúlt négy év alatt.

A Szabad Színház társulatának legfőbb kulturális értéke, hogy az országban egyedülálló módon széles korcsoportokat tömörít, valamint a magyar színjátszás hagyományait követi. 2014-ben Pro Cultura Albae Regiae elismerésben részesült. Küldetésünk: a kőszínházi előadások mellett a nyári utcaszínházi előadások, misztérium-, és moralitásjátékok mai változatainak bemutatása, történelmi interpretációk fejlesztése, a magyar színjátszó hagyományok követése, és értő közvetítése, filmek létrehozása.

Repertoárunkat a réspiaci igényeire szabjuk, hiszen nagyon jó a kapcsolatunk a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal, és nem kívánunk sem versengeni, sem rivalizálni. Inkább egymást segíteni. Évente legalább egy koprodukciós előadást is létrehozunk. A tudatos együttműködésnek köszönhetően a mi előadásaink elsősorban olyan kuriózumnak számító stúdió-, ifjúsági-, báb-, vagy alternatív produkciók, amelyeket a mai nagy színházakban nem lathatnak a nézők. Miután nagyon jól körülhatárolható közönségrétegnek szóló repertoárral dolgozunk, munkákra a következetes építkezés jellemző.

Művészi koncepciónk szerint igyekszünk olyan, ma már szinte alternatívnak számító tiszta műfajú produkciókat fejlesztünk,( hiszen nem egy kulturális innovációt jegyzünk) amely kuriózum lehet mind az itt élők, mind pedig a környékbeliek, illetve turisták számára. Ilyenek például azok az európai és magyar történelmi színjátszás hagyományait követő produkcióink, amelyeket abszolút kulturális és turisztikai innovációnak számítanak, ilyen pl. a nyári időszakban város történetét élő képekben visszatanító Élőképes krónika, mint derűs interaktív, zenés utcaszínház, és egyben városvezetés. Szívesen kísérletezünk, kalandozunk korai színháztörténelmi műfajokban is. Bemutatunk ókori interpretációs játékot, árnyjátékot, farsokat, misztérium, és moralitásjátékokat, fabula atellane műfajokat, bábos, óriásbábos produkciókat. Gyakran dolgozunk együtt a város már műfajokban alkotó kortárs művészeivel, így pl. a táncosokkal, képző- és iparművészekkel, zenészekkel, harcművészekkel. Ennek a jó kapcsolatnak köszönhetően bábelőadásaink élőzenések, művészi projektjeink mindig valami átmeneti műfajt teremtenek, innovatívak. A különböző rendezvények és produkciók megvalósítási költségeire pályázunk, ezekből a forrásokból fedezzük a díszlet- és jelmezköltségeket. Az előadások kellékei, jelmezei között is vannak szponzori felajánlások. Egyesületünk közel 40 önkéntes segítővel dolgozik. Elengedhetetlen színfoltjai vagyunk a történelmi Belvárosnak, a város arculatát meghatározó nagyrendezvényekben, illetve kisebb kortárs attrakciókban. Mi „utcára visszük” a költészetet, a mesét, megmozgatjuk a múzeum régészeti kincseit, kutatjuk, és feltámasztjuk az ősi város legendáit. (pl.fentebb írt Élőképes krónika című interaktív idegenvezetésünk.) Tudatosan alkalmazzuk a művészi eszközöket közösségfejlesztésre. Intézményünkben a színházon kívül kiállítások, és más művészeti ágakhoz kötődő közösségi események is teret kapnak. Repertoárunkra a műfaji sokszínűség volt jellemző. Készítünk rövidfilmeket is, amelyeket rendszeresen versenyeztetünk a különböző fesztiválokon, szép eredményeket elérve.

Több, mint húsz fajta kulturális, közösségfejlesztő rendezvényt koordinálunk, vagy szervezőként, közreműködőként segítünk; továbbá a legtöbb -ma már tömegeket megmozgató- nagy rendezvénynek vagyunk ötletgazdái, alapító szervezői, valamint tudományos kutatásokban is részt veszünk.

Szabóné Nagy Judit
elnök
e-mail: igezo2014@gmail.com

Nagy Judit publikációk és rendezések

Magony Imre
elnökhelyettes
e-mail: igezo2014@gmail.com

Magony Imre publikációk

Szabó Miklós
titkár

e-mail: igezo2014@gmail.com

Kövesi Tünde
gazdasági vezető

e-mail: igezo2014@gmail.com

hu_HUMagyar