EGYESÜLET – Prikulicsok

A Prikulics Gyermekszínház a székesfehérvári Szabad Színház gyermek utánpótlás csoportja, amely egyben a Hang-Szín- Tér Művészeti Iskola és a „SZÍN- TÉR”- Tér /Színjátszó-Versmondó/ Egyesület együttműködésében alapfokú művészeti képzést is nyújt. Rendszeres próbáikat keddenként az egyesület székhelyén, a székesfehérvári A Szabadművelődés Házában ( Fürdő sor 3. ) tartják. Az előadások, projektek előtti próbákat rendszerint a Basa u 1.szám alatt található Igézőben, illetve a Gárdonyi Művelédési Ház mesepontjában.

A társulat az örökké izgő-mozgó, eredetileg a Hargitában élő amorf lényekről prikulicsokról kapta a nevét. A PRIKULICS ma már a wikipédián is szócikk. Erdélyben az élénk gyermekeket hívták így. Tisztára, mint azokat a színház szerető, nagyon aktív gyerekeket, akik részéről akkora volt a nyomás, hogy mi nem is tehettünk mást, minthogy belőlük társulatot szerveztünk, utánpótlás csoportot alakítsunk. Ahogy Bodor Ádám írja a PRIKULICSOK című kis kétpercesében, ha csöngetnek, és az ajtó előtt prikulicsok várakoznak, be kell engedni Őket, mert : „Ha valakinél prikulics vár bebocsátásra, az kivételes esemény, vegye megtiszteltetésnek.”

 

A Prikulics Társulat állandó, élő kapcsolatban van a nagyobbakból álló Vasvári Színpaddal és felnőtt Szabad Színház társulatával. Az ügyesebbek bekerülnek egy-egy felnőttszínházi produkcióba, szabadtéri programba, vagy éppen egy-egy filmes projektbe…

A gyermekszínház tagjai különböző általános és középiskolákból verbuválódnak. A különbözőség színessé és változatossá teszi a szakmai munkát.

Az utánpótlás csoportba járó gyerekek először is önbizalmat nyernek, mert jobban megismerik egymást és egy kicsit másképp a környező világot. Másfajta visszacsatolásokat adunk, mint a hagyományos iskolai környezet. A gyerekeket a próbákon, és a foglalkozásokon egyfajta szellemi, érzelmi sikerélmény is éri, hiszen sokak itt ismerik fel, hogy nekik ez a közegük, itt érzik jól magukat. Sokat javul a koncentrációs készség, a kifejezés változatosabbá válik, a gyerekek magabiztosabbak lesznek a kommunikációban, a kapcsolatépítésben, és jobban teljesítenek, ha szokják a nyilvános szereplést, pl. a felelésnél nem izgulnak, nem esnek pánikba, a problémamegoldó készségük kifejlődik, és megtanulnak közösségben, csapatban működni. Nyáron szakmai tábor keretében szervezünk tematikus fejlesztéseket.

Mi azt mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy játszani csak komolyan érdemes – és ez nagyon fontos visszajelzés számukra. Ha látja, hogy a szülei is komolyan veszik, megbecsülik, amit ő csinál, sőt segítik minden módon, az még nagyobb teljesítményre sarkallja őt. Ha a szülők lebecsmérlően nyilatkoznak arról, amit ő csinál, pl. ”ott bohóckodik hetente” , egy idő után elbizonytalanodik, és ő is csak haszontalanságnak fogja venni, amit addig komolynak gondolt; és sajnos utána még sok minden mást is…Ezért mondják a pszichológusok, hogy a gyerek játéka mindig komoly, azt nem lehet elbagatellizálni. Nagyon erős indíttatással kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki egy kontraérdekelt közegben teljesítsen gyerekként. Ezért is jó, ha később, – a mostani prikulicsok- bekerülnek a felnőtt csoportba, mert látják majd, hogy mindenki komolyan veszi a véleményüket. Természetessé válik, hogy náluk sokkal idősebekkel együtt gondolkodjanak, játsszanak, vagy éppen vitatkozzanak….mert így mennek előbbre a dolgok. Vitakultúrát, játékkultúrát, viselkedéskultúrát, pszichológiát, esztétikát éppúgy jó tanulni, mint színházkultúrát, művészettörténetet, és történelmet, miközben pedig valójában játszunk…

Jelentkezni lehet személyesen, vagy e-mailben az igezo2014@gmail.com címen.

hu_HUMagyar