SZABAD SZÍNHÁZ – Élőképes krónika

Élőképes Krónika

Az Élőképes krónika egy középkori utcaszínházi elemekkel megvalósuló interaktív idegenvezetés Székesfehérváron- városbélieknek, és városon kívül élőknek.

Ez a derűs szabadtéri, az események eredti helyszínein játszódó ( eső esetén zárt térben is megvalósuló) program egy kulturális hagyomány innováció, mind eszközrendszerét, mind pedig megvalósítását tekintve. Az Élőképes krónikában a magyar színháztörténet teljes eszköztára felvonul- síkbáb, kézbáb, mozgatható figurák, illusztratív színjátszás, fars műfajok..- és mégis, a mai médián nevelkedett generáció számára is érthető és kacagtató formában.

Élőképes Krónika – zenés, interaktív idegenvezetés Királyok városában

Az Élő-képes krónika tulajdonképpen egy interaktív idegenvezetésnek is tekinthető, amely -igény szerint – jó időben a Belvárosban, a történetek eredeti helyszínein szórakoztatja az érdeklődőket.

A Képes Krónika a középkorban, a történelmi események dokumentálására szolgáló eszköz volt. Ennek az ötletnek az innovációja az Élő-Képes Krónika. A Szabad Színház társulata keltette életre a már megrajzolt képeket, így a látogatók egy helyen és időben láthatják a szereplőket a ma is beazonosítható székesfehérvári helyszínekkel.

A játékos, interaktív időutazás, különböző állomásokon keresztül mutatja be, hogy mi is történt az 1000 éves történelem során.

A történetek alapja minden esetben a magyar-fehérvári legendakincs volt. Így – a történelmi figurák animálásával- „életre keltik” a valódi helyszíneket. Az egyes helyszíneken bemutatott élőképeket magyarázó szöveg kíséri. Az attrakció jól fotózható, mert a képek hátterében az eredeti Képes krónika motívumai, ornamentikái látszanak, mintegy keretezve a játékot. Az attrakcióban különböző korok színházi eszköztára is megfigyelhető, és a vállalkozó szellemű turistákat bevonják.

Összesen 12 helyszínen, a belvárosban zajlik az interaktív idegenvezetés, a kronológiában visszafelé haladva.. A történetek alapja a magyar/fehérvári legendakincs.

Az egyes helyszínek között a turistákat a Zombori Zenekar kísérőzenéje szórakoztatja.

2. A tapasztalatok, az eredmények, a hatások – látogatói elégedettség

Az Élőképes Krónika interpretációra épülő attrakció, azaz programokon keresztül mondja el üzenetét. Az informáló és interpretatív stílust egyaránt használja, mert nemcsak adatokat és tényeket közöltek, hanem ezeket interaktív, közönséget bevonó módon, különböző történetek, legendák segítségével mutatják be.

A program nagymértékben hozzájárult a helyi polgárok identitásának fejlesztéséhez, valamint a város imázs alakításához is, amelyről a Vendégkönyv tanúskodik.

Az Élőképes krónika tavasztól-őszig megrendelhető itt: igezo2014@gmail.com

hu_HUMagyar