Nyári vándorszínjátszó tábor

Nyári vándorszínjátszó tábor

A nyári vándorszínjátszó tábor olyan művészeti, ismeretterjesztő és környezeti kultúra-fejlesztő szakmai tábor, ahol a fiatalabb generációk számára is – involváló, attraktív módszerek segítségével– átadhatjuk a természeti- és kulturális környezeti értékek megőrzésének mahleri értelemben vett értelmét, és kultúráját. ( „A hagyományőrzés nem a hamvak őrzése, hanem a tűz továbbadása.”). Hisszük, hogy ma a városközösségek építésének alapja lakosság identitásformálásával és közösségfejlesztésénél kezdődik. A közösségfejlesztés társadalmi funkciója kettős: felszabadítja az emberek alkalmazkodási képességeit és segít nekik abban, hogy javítsák, tökéletesítsék, változtassák környezetüket. Ez soha nem érhető el teljesen, mivel mind az emberek, mind a környezet változik, és minden egyes változás további alkalmazkodást követel az embertől. (Germain, 1985).

A művészet eszközeivel történő közösségfejlesztés tehát felfogható prevenciós munkának is, mert célja a lokális közösségek megtartó erejének növelése is.[1] Úgy gondoljuk, Jean Monnet híressé vált mondására, és a pályázatot kiíró szakmai csoport szándékai szerint – mi is „a kultúrával kezdjük”.

Ugyanakkor egy olyan közös kulturális gyökerekre, és tevékenységre építő programban gondolkodtunk, amelynek elemei rituális elemekkel bírnak, azért, mert a rítusok jellemzői nagyon hasonlóak a közösségfejlesztési céljainkhoz.

A nyári tábor, és a ráépülő szakmai programok az egyesületi keretekben már tevékenykedő fiataljaink, kisskolásainak ( és kísérő szüleik) számára szervezett különleges, a város történelmi hagyományaira építő nem formális tudásátadó módszerekkel történő „képzés”, amelynek eredményeképpen több fiatal, és iskolai körökben működő művészeti csoport bevonható lesz a megye különböző település részeiben zajló szabadtéri, hagyomány- ünnepekhez kötődő rendezvényebe. ( Pl : Szüret, farsang, húsvét, karácsonyi ünnepkör, nyári fesztiválok.) Ehhez a munkához segítségül hívjük a régészet, a kulturális antropológia, a néprajz, színház-és zene történet tudományát, valamint a színház és zeneművészet korokon átívelő eszköztárát.

A táborok évről évre művészeti, hagyományőrző, történelmi tematikát követnek, alkalmazkodva a városi nagyrendezvények, kulturális, és turisztikai tematikus évek programjaihoz.

Korosztáliy ajánlás : 12 éves kor felett.

Jelentkezés az utánpótlás csoportokban, illetve az igezo2014@gmail.com

[1] Forrás: Közösségfejlesztő leckék kezdőknek és haladóknak- Parola füzetek http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/Azadatt.nsf/0a84037251c6a630c1257075002e65aa/c25665214fdbda8ec1256f1800529729?OpenDocument

hu_HUMagyar