Vaclav Havel: Audiencia

Színmű egy felvonásban

A Szabad Színház előadásában

Huszonkét évvel a rendszerváltást követően tiltott internetes listákat olvasgatunk, leendő ügynökök számára készített oktatófilmet nézünk, és egykori jelentéseket böngészünk arról, hogyan is történtek a beszervezések. Tanácstalanul állunk a különböző eredetű listák és kommentárok előtt, hiszen még ma sem tudjuk hogy kik, milyen árat fizetve, vagy éppen milyen ígért előnyökért vállalták a jelentések megírását,- és persze azt is szeretnénk tudni, kik voltak a beszervezőik.

A mai fiatalok már nem is sejtik, milyen egyszerű logika vezérelte a megfélemlítőket, miközben meg voltak győződve cselekedeteik hasznosságáról, miként Havel Sörmestere is:

„ ….ha köpsz nekünk, szép lesz az élet, ha segítesz,… senki se’ jár rosszul. csak nem fogunk belegyalogolni egymás életébe?!”

Havelt elsősorban kitűnő drámaíróként, „a cseh abszurditás főkonstruktőreként” tartják számon írótársai, nálunk a elsősorban ellenzéki politikusként, majd államfőként vált ismertté.

A Szabad Színház a rendszerváltás előtti évben, 1989-ben már játszotta Audiencia című művét, amely nagy sikert aratott itthon és a határainkon kívüli területeken egyaránt. 22 év elteltével azonban felnőtt egy újabb generáció, akik nem értik a nyilvánosságra került ügynöklisták körüli feszültségeket, a társadalmi és politikai zűrzavart. Havel drámája talán segít mindezt megérteni; újra, és még mindig aktuális. Ezért, állította újra színpadra a művet, a korábbitól eltérő szereposztásban a Szabad Színház 2005.tavaszán.

Szereplők:

Sörmester- Szabó Miklós

Író- Magony Imre

rendező: Nagy Judit

hu_HUMagyar