Shakespeare: Lóvátett lovagok

A Székesfehérvári Szabad Színház előadásában
Az előadás ideje: 2014.április 26-a 17ºº .
Az előadás helyszíne: Iszkaszentgyörgy – Szentgyörgy napok

Gyorsan változó világunkban teszünk –e még fogadalmakat, és ha igen, megtartjuk-e azokat? Vajon ér-e még valamit az adott szó, ha pillanatnyi érdekeink mást diktálnak? Menthető-e az, aki „szükségből” válik szószegővé…, és tényleg…, hol kezdődik a szükség?!
Shakespeare négyszáz éves kérdései a huszonegyedik századi ember számára is tartogatnak örökérvényű válaszokat. Például, hogy az élet nagy kérdései nem feketék, vagy fehérek, s a válaszok sem mindig lehetnek puszta igenek, vagy nemek.

A darab története szerint négy derék fiatalember, – a navarrai király, Ferdinánd, és hű barátai- a léha élet ellenében – amolyan „emberi módra” – átesnek a ló túlsó oldalára; jelesül: egy nap komoly fogadalmat tesznek: eztán önmegtartóztató, böjtös életet élnek, csak a tudományoknak hódolnak. Fogadalmukat azonban fontos birodalmi érdekeknek megfelelve kell kockára tenniük, mert egy szép napon – üzleti és diplomáciai ügyek rendezése céljából- megérkezik a nem is oly szende francia király leánya, három rendkívül talpraesett udvarhölgye társaságában. Az oly magasztosnak és komolynak tűnő fogadalom egyszerre teherré és nyűggé válik az ifjak számára; ráadásul, a lányok színrelépése után újabb és újabb kihívásokkal kell megküzdeniük, ha nem akarnak szégyent vallani a szemfüles franciák előtt.
Hűség–léhaság, nyers valóság és tettetés, talmi és valódi értékek, élet-halál, múlt és jövő különös vonzásában és taszításában bolyongnak, hogy megtalálják a mindörökre maradandó értékek felé vezető utat…
Shakespeare ebben a „csonka vígjátékában” a korabeli színjátszás karakterszerepeinek és helyzetkomikumainak széles vertikumát sorakoztatja fel, ezért a művéből készült előadás jó játéklehetőséget biztosít a Szabad Színház szinte teljes társulatának.

Zene: Shannon.hu
Jelmez: Nagy Judit, Nagy Mária

Rendezte: Nagy Judit

Szereplők:

Ferdinánd, a király – Szabó Miklós Bence
Biron lovag – Kovács Máté
Longaville lovag – Balogh Mihály
Dumain lovag – Szerémi Bátor Zsombor
Francia királylány – Horváth Anna
Mária – Szabó Anett
Katharine – Dobri Klaudia
Rosaline – Dér Kata Boglárka
Boyet, kamarás – Szabó Miklós
Don Adriano de Armado – Kovács Szilárd
Pille, a Don apródja – Scheer Boldizsár
Julka, parasztlány – Kövesi Tünde.
Nathaniel, tiszteletes – Udvaros György
Holofernes, iskolamester – Magony Imre
Lüke, mindenki kedvence – Solymossy Zoltán
Bunkó, a nőrontó – Koncz Károly
Marcade gróf – Szabó Dániel Ferenc

hu_HUMagyar