Borbély László – Nagy Judit: Az átok – Kikötői legenda 10 képben

Legújabb munkánk egy négy generációs ízig-vérig magyar történet amelynek szálai Budapesten indulnak , majd Fiume és New York érintésével végül visszatérnek. Ezúttal olyan családi, társadalmi traumákról mesélünk, amely nemcsak az elszenvedőket, hanem a leszármazottaikat is érinti. Kutatások bizonyítják, hogy trauma befolyásolhatja az utódok viselkedését, gondolkodási és érzelmi folyamatait és akár betegségeket is okozhat. A jelenséget a pszichológia transzgenerációs traumának nevezi. Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy az utódok a felmenőik korábbi trauma- jeleit anélkül is mutatják, hogy a traumát átélték volna, vagy akár hogy tudnának róla. Meglepő, hogy a depresszió, a szorongás, a hipervigilancia, -avagy túlzott készenléti állapot- az alacsony önértékelés, az öngyilkossági gondolatok, rémálmok, betolakodó emlékek, a negatív érzelmek túlsúlya, az érzelmi megközelíthetetlenség, erőszakosság és agresszió, a kulturális identitás sérülése, sőt a hiperaktivitás is lehet a transzgenerációs traumák és pszichoszomatikus betegségek tünete.
Az érintett családokban nem ritka, hogy a szülők vagy a gyermekek nem tudnak a szerepüknek megfelelően működni, ahogy az is előfordulhat, hogy az adott trauma több nemzedéken keresztül jelentkezik (például minden nemzedékben jelen vannak a bántalmazó kapcsolatok). A témát érintő kutatások világosan igazolták, hogy egy traumát átélt embercsoport utódainál a többi emberhez képest szokatlanul nagy arányban fordul elő a depresszió, a szorongás, valamely szerhasználat és más, a traumával kapcsolatos következmények. Oldásai maguktól nem következnek be, és egy színházi előadás sem képes gyógyításukra, de arra talán igen, hogy a témáról legalább elgondolkodjunk.
Az estén látható színházi előadás egy négy generációt átölelő ízig-vérig magyar történet, három város,- Budapest-Fiume és a mai New York-korszakait érintve. Borbély László azonos címet viselő novelláját az NKA támogatásának segítségével álmodhatta színpadra a Szabad Színház.
A társulat ezúttal egy Amerikába, a nagy álmok és a kimeríthetetlen boldogság hazájába tartó, fiumei hajóra invitálja az 1900-as évek elején induló történetre kíváncsi közönséget….hajózzanak velünk!

hu_HUMagyar