Az abszurd, főleg az abszurd vígjáték mindig is a csoportunk kedvenc stílusa volt.

Ebben a darabban nem csak hogy mindkettő jelen volt, de kitűnő tükröt mutatott a hatalom erőszakossága és a  hatalomhoz viszonyuló kisember viselkedéséről.

 

A szemorvos rendelőjében két „furcsa” férfi jelenik meg: Nagyapa és Unoka.

Unoka egy erős ember, Nagyapa apróka de hatalmas csőre töltött puskát tart a kezében.  Nagyapának szemüveg kell, mert feltétlenül le kell lőnie régi ellenségét Károlyt, de már rosszul lát. Tulajdonképpen, nem is ismeri pontosan Károlyt, de ha jó szemüveggel meglátja biztosan megérzi, hogy ő az.

Jelenlétük életveszélyes fenyegetést jelen a szemorvos számára , ezért megpróbál mindenben kedvükbe járni. Megvizsgálná Nagyapa protoplasztáját is, de a felháborodott unoka nem engedi, mivel:

„ A mi családunkban sohasem fordult elő semmiféle nemi betegség. Kizárólag lőfegyverek használata!”

Sok-sok szemüveg felpróbálása után véletlenül a szemorvos szemüvegét veszi fel Nagyapa, aki a szemorvosban azonnal Károlyt ismeri fel. Ez azonban veszélyes dolog , mert ahogy Nagyapa mondja:

„Lőszerünk van, szemüvegünk van miért ne lövöldöznénk!”

 

A szemorvos kétségbeesetten próbálja magyarázni, hogy nem ő Károly, az asztal mögé bújik, még a gyertyát is elfújja de ez sem segít:

„Nagyapa: Nincs más hátra, alálövök vaktából!”

 

Kétségbe esésében , hogy legalább időt nyerjen , azt hazudja, hogy az igazi Károly perceken belül ideér, hiszen a paciense.  A sor iróniája, hogy tényleg jön valaki, aki –mint később kiderül- nem is volt aznapra bejelentve . Azonnal lelövik és távoznak, de előtte még közlik a doktorral, hogy több igazi Károly is mászkál még a világban, tehát az orvos bármi gyanúsat tapasztal, hívja fel azonnal Nagyapát.

A doktor végre megkönnyebbül, hiszen elmúlt a közvetlen veszély a „hatalom” távollétében. Mégis amikor új beteg jelentkezik telefonon vizsgálatra – akit történetesen éppen Károlynak hívnak- azonnal értesíti új barátait.

hu_HUMagyar