Rangos különdíjat kapott a fehérvári Szabad Színház színésze Az átokban nyújtott alakításáért

Szabó Miklós Bence – aki nem mellesleg a Médiacentrum munkatársa is – a Komlói Amatőr Színházi Találkozón kapta az elismerést.

Borbély László: Az átok című novelláját még májusban mutatta be a Szabad Színház társulata. A fehérvári közönség előtt is nagy sikerrel játszott darabban az 1900-as évek elejére, egy Amerikába, a nagy álmok hazájába tartó, fiumei hajóra repítik a közönséget.

A darabban egy négy generációs, ízig-vérig magyar történetet ismerhetünk meg, amelynek szálai Budapesten indulnak, majd Fiume és New York érintésével végül visszatérnek. Olyan családi, társadalmi traumákról mesél az előadás, amelyek nemcsak az elszenvedőket, hanem a leszármazottakat is érintik.

Szabó Miklós Bence az előadásban Molnár András karakterét alakítja. Az erőművész, vásári mutatványos figura is az Ultonia nevű hajón utazik Amerikába. A néző vérbő, filmszerűen pergő jelenetek során ismerkedhet meg a kicsapongó életet élő férfivel, és életével. Kiderül, hogy súlyos ügyek és tragédiák sora után indul a mutatványos a Fiumei kikötőből egy új élet reményében, az „Újvilágba”.

Egy évszázados ugrást követően aztán a kétezres évek elején találja a közönség magát, ahol az erőművész dédunokája, Joe Molnár életébe nyerhet bepillantást, akit szintén Szabó Miklós Bence alakít. A pankrátor életvitele nagyon hasonló képet mutat, mint a századelőn élt dédnagyapáé. A generációk alatt „összegyűlt átkokat” végül ő váltja meg. A darab azt mutatja meg, milyen hatásuk lehet az ősök által átélt traumáknak az utódokra. Ilyen formán az előadásban az „örökölt sors” jelenségét is vizsgálják.

Az Átok című előadás legközelebb október 6-án, látható a székesfehérvári Igézőben.

 

https://fmc.hu/2023/09/26/rangos-kulondijat-kapott-a-fehervari-szabad-szinhaz-szinesze-az-atokban-nyujtott-alakitasaert?fbclid=IwAR1SYVhBETTaApTQq5IZwxRoANLLIxpB7B3lQH8bar2AdZXwOaEEGNOv6H8

 

 

hu_HUMagyar