Az abszurd egy különleges műfaj amely a mi csoportunknak mindig jól állt . A kopasz énekesnő egy nagyon klasszikus és egyben nagyon nehéz abszurd, sok színház nem is igazán tudott vele mit kezdeni.

 

A Smith házaspár éppen vacsora után van, a férj szokás szerint újságot olvas, az asszony szokás szerint köt és „ rendkívül fontos” dolgokról beszélgetnek.

„Mrs.Smith :   Megettük a levest, a halat meg az angol salátát, a gyerekek angol vizet ittak. Ma jól vacsoráztunk.….

                        A sarki fűszeres olaja jobb mint a szemközti fűszeresé, sőt még az utca végén lévő fűszeres olajánál is jobb. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ő olaja rossz.”

 

Ismerős házaspár érkezik váratlanul, Mr. És Mrs. Martin személyében.

A  „súlyos” de most már feszélyezett beszélgetés tovább folytatódik immáron a két házaspár között:

Mr. Martin :  Van egy kislányom, velem lakik. Kétéves , szőke, az egyik szeme fehér a másik piros , nagyon bájos és Aliznak hívják”

 

Egyszer csengetnek az ajtón, de amikor kimennek ajtót nyitni , nincs ott senki.

Csak a harmadik csengetés és ajtónyitás után találják ott a Tűzoltó  urat, aki csak azt jött megkérdezni, hogy „ Van-e a házban tűz.” Semmi ? Esetleg egy kis szalmaláng vagy egy kis gyomorégés sem?”

Ez persze újabb fontos kérdést vet fel : Ha az ajtónál csengetnek van valaki az ajtó előtt vagy nincs? A már-már összeveszésig fajuló vitát a Tűzoltó úr dönti el: „ Ha csengetnek az ajtónál, hol van ott valaki, hol meg nincs.”

 

Ezután anekdotákat mesélnek egymásnak :

„ Egyszer egy másik ökör azt kérdezte egy másik kutyától , miért nem nyelted le az ormányodat? Ne haragudj, felelte a kutya, azt hittem elefánt vagyok.”

 

Aztán bejön a szobalány , hogy elmesélje az ő anekdotáját. A Tűzoltó és Mary felismerik egymást, mint első nagy szerelmüket :

„Tűzoltó: Ez a hölgy oltotta el első fellángolásomat.

Mary:  Az icipici vízsugara vagyok „

 

Miután minden vendég távozik a Smith házaspár ismét egyedül marad. A férj szokás szerint újságot olvas, az asszony szokás szerint köt és „ rendkívül fontos” dolgokról beszélgetnek.

„Mr.Smith : Angliában csak a flotta tisztességes! „

 

A mi csoportunknak sikerült  kitalálni egy valódi szituációt , amiben az elvont abszurd remekül élt:  Nevezetesen képzeljük el azt a kínos szituációt, amikor valaki komolyan veszi a „ ha arra jártok , feltétlenül ugorjatok be hozzánk” közhelyet, és mondjuk vasárnap amikor semmilyen bolt sincs nyitva, otthon semmi kínálni való nincs , betoppannak. Mindenki feszélyezett és zavarában mindenféle dolgokat művel.  Ez az zavart szituáció biztosította azt , hogy olyan fergeteges vígjátékként tudtuk bemutatni a darabot, hogy sokak szerint egyetlen színház előadásában sem volt annyira élvezhető mint a miénkben.

hu_HUMagyar