Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Emigránsok- A Szabad Színház előadása

január 27,19:00 - 20:30

Mrožek ebben a művében egy napjainkban különösen aktuális, nehéz témát boncolgat egy számunkra sem ismeretlen helyzetbe állítva szereplőit. A műből készült előadás egy olcsó külföldi albérlet szűk pince szobájában egymás mellé kényszerült két fiatal férfi életébe, vágyaiba enged közeli bepillantást.
Egyik a távoli otthon szegény, és sivár reménytelenségéből egy magasabb anyagi színvonalra vágyó, külföldön gürcölő kétkezi munkás, a másik a saját reménytelensége elől menekülő,
valódik boldogságot kereső értelmiségi.
Bár a két embert a körülmények és pénztelenség kényszeríti össze, céljaik nagyon is különbözőek: a munkás -ha már „elég pénzt” gyűjtött össze- haza akar menni, és otthon majd „a jómódút” játszani. De vajon mennyi az az „elég”? Ezzel szemben az értelmiségi „nagyobb szellemi, művészi szabadságra” és talán írói karrierre vágyik. …de vajon mennyi az az a „nagyobb”?
Az előadás-teremtette dohos pinceszobában valójában két foglyot látunk: egyikük a pénz, az anyagi javak, a másik a szabadság szellemiségének rabságában vergődik. Kettejük fájdalmas, és drámai szembenézése ez.
A munkás kitalált történetekkel, lódításokkal próbálja túlélni az egyformán sorjázó hétköznapokat, az értelmiségi evvel szemben kegyetlenül realista, látóköre mérföldekkel szélesebb, mint szobatársáé. Gondolatait a szabadság kérdése, összetettsége foglalja el, míg a munkás nem izgatja magát ilyen „hiábavalóságon”. „Gyűlölöm ezt a helyet”- mondja az értelmiségi. –„Még ablak sincs.” „Jobb is”- feleli a munkás. -„Az ablakból csak cúg gyön…”
A rendezés karakteresen fókuszál a társadalmi környezet fogolydilemmáira, iskolázottságtól független kényszereire, elvárásaira, a kollektív, és egyéni felelősség, és a lelki elfogadás mély, bennünk élő kérdéseire.
Előadja: a Szabad Színház Társulata
Dramaturg, rendező: Nagy Judit
Szereplők:
Balogh Mihály,
Szabó Miklós Bence
Műsoridő: kb. 70 perc

Részletek

Dátum:
január 27
Időpont:
19:00 - 20:30
hu_HUMagyar