Mrožek ebben a művében egy ma nagyon is aktuális, nehéz témát boncolgat: két, – saját döntése révén – emigrációban élő fiatal férfi életébe, vágyaiba enged bepillantást a drámában.
A távoli otthon szegény, és sivár reménytelenségéből a jobb élet reményében külföldön boldogulni vágyó munkás, és a saját reménytelensége elől menekülő értelmiségi fájdalmas története ez. Bár a két embert a körülmények és pénztelenség kényszeríti össze, céljaik nagyon is különbözőek: a munkás haza akar menni, és otthon majd „a jómódút” játszani, amikor elég pénzt gyűjtött már össze.Ezzel szemben az értelmiségi nyugalomra, és talán írói karrierre vágyik. „A munkás kitalált történetekkel, lódításokkal próbálja túlélni a napokat, az értelmiségi kegyetlenül realista, látóköre mérföldekkel szélesebb, mint szobatársáé.

Gondolatait a szabadság kérdése, összetettsége foglalja el, míg a munkás nem izgatja magát ilyen „hiábavalóságon”. – „Gyűlölöm ezt a helyet” – mondja az értelmiségi. – „Még ablak sincs.” „Jobb is” – feleli a munkás. – „Az ablakból csak cúg gyön.”. A rendezés karakteresen fókuszál a társadalmi környezet – iskolázottságtól független – kényszereire, elvárásaira, a kollektív, és egyéni felelősség, és elfogadás kérdéseire.

Szereplők: Balogh Mihály, Szabó Miklós Bence

Dramaturg, rendező: Nagy Judit

Műsoridő: kb. 70 perc

Helyszín: Igéző – Basa u. 1.

Belépő: 800 Ft

Az előadáson való részvételét jelezheti a Facebookon.

hu_HUMagyar