Boldizsár Péternek nyomtatásban is megjelent saját műveinek egyike a Szent a béke, amit a Videoton Színjátszó Csoport a szerző rendezésében mutatott be .

 

Egy vállalat előcsarnokában ugyanúgy kezdődik a reggel, mint bármely más napon:

A fűtő az újságot lapozgatva szokás szerint zsörtölődik:

 „ ….nem tudnak rendet tartani, – ma már nem – mi még tudtunk.

…. Felkötném az ilyet. Kötöttünk már föl jobbakat is…”

 

Mancika büfés fölteszi a kávét, és a tegnapi szendvicseket próbálja eladni.

 

A KISZ titkár  és az irodisták érkeznek, szóval minden a szokás szerint indul.

 

Aztán villámcsapásként jön  a hír: Bárány ezredes elvtárs érkezik ma a céghez, akinek tiszteletére békegyűlést kell tartani , kultúrműsorral veterán találkozóval és utána disco-val.

Azonnal elkezdik feldíszíteni az előcsarnokot. Szereznek versmondó lányt , pol-beat énekest, és még 3 veteránt is sikerül találni a dolgozók közül.

A sok apró problémán kívül  ( konzervnyitót lopnak , egy dísz kisgalamb ferdén áll „az egy ferde hajlamú galamb” ) a legnagyobb gond az, hogy a talált 3 valódi veteránhoz képest Bárány ezredes elvtárs túl fiatal lenne. Ezért kineveznek 3 korban Bárány elvtárshoz illő veteránt , hazaküldik őket az ünnepi ruháért a vállalati fekete kocsival.

……„ Harcostárs: Anyád azt hitte megint visznek  a börtönbe. A fekete kocsi odaállt a ház elé, kiszállok, mondom neki: asszony ad ide a jó ruhám, – rögtön sírni kezdett.”…….

 

A „harcostársak” betanulják a kultúros által szerkesztett veterán találkozó forgató könyvének kérdés-válaszait, de az ünnepség kezdetén egy ember érkezik. Ő Bárány elvtárs édesapja (valódi veterán), aki elmondja, hogy fia Bárány ezredes elvtárs külföldi delegációt fogad ezért nem tud eljönni. A békegyűlést tehát Bárány ezredes elvtárs apjával tartják meg .

Mivel az igazi veteránnak nem sok közös témája akad a kinevezett veteránokkal, ezért ultizni és borozgatni kezdenek. Néhány üveg ital elfogyasztása után automatikusan a közös témánál kötnek ki. Ennek ugyan nem sok köze van a veterán partizánokhoz, inkább a Donnál elveszett II. Magyar Hadsereghez.

 

Hangosan éneklik :

„ Szél viszi mesze a fellegeket, felettünk lángol az ég

Nyújtsd ide édes a kis kezedet , ki tudja látlak-e még…..”

 

A sör és a zugpálinka lassan elfogy , a békegyűlés véget ér:

„ kislány:   Józsi bácsi ! Én most már végképp nem értem, harcoltak maguk, vagy nem harcoltak? Hogy volt ez?

Harcostárs: Úgy volt ez mint a moziban: igaz is, mégse igaz.

Kislány: Én nem szeretem az ilyen mozit.

Harcostárs: Nekünk ezt vetítették gyerekem. „

hu_HUMagyar